Anticafenea - ANIMA

Cine: Anticafeneaua din Bălți este primul spațiu de socializare și dezvoltare personală din Republica Moldova.

Când: Spațiul Anticafenelei a fost lansat în data de 24 februarie 2017 de Dragobete. 

Unde: Antcafeneaua din Bălți a fost lansată și activează până în prezent în municipiul Bălți, în spațiul Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT din cadrul DÎTS municipiul Bălți.

Fondatori: AO CIDP ANIMA și CRAT Bălți în numele echipelor acestor instituții și în special al tinerilor Beniș Roman și Mihalcean Nonna, tinerii și instituțiile care au suflat viață în ideea de Anticafenea și o dezvoltă în continuare. Anticafeneaua rămâne a fi an de an – proiectul de suflet al AO CIDP ANIMA și CRAT Bălți.

Activități: pe parcursul anilor acest spațiu a dezvoltat Clubul de jurnalistică, Clubul ”Tânărul scriitor!”, Clubul de handmade, Clubul de engleză, Clubul de Oratorie, Clubul de cinema, Clubul jocurilor de societate și Clubul de culinărie…

Surse: Anticafeneaua a fost creată din activitatea de voluntariat al echipelor fondatoare, tineri și parteneri entuziaști din Republica Moldova și România, din colectări de fonduri și platforme de colectare de surse financiare precum sunt Guvern.24 / și Caritate.md.

Scop: Anticafeneaua are drept scop oferirea spațiului prietenos tinerilor în vederea activizării potențialului fiecărui tânăr și creșterea tinerilor lideri prin motivarea lor de a organiza inițiative și a participa la acestea.

Concept: Anticafeneaua este spațiul prietenos în care tânărul uită de online și se socializează din  plin cu semenii, dar totodată are posibilitatea să utilizeze spațiile dotate cu tehnica de ultima generatie: proiector, boxe, calculatoare, studiou de filmare și montare, televizor cu net asigurat, playstation și ochelari virtuali, cinemaua cu bin beg-uri colorate. Aici tinerii vin pentru a juca jocuri de societate, a face temele, a discuta despre cele trăite și văzute, dar și pentru a lua parte la training-uri, seminare, cluburi pe interese, dezbateri academice livrate de experții și formatorii AO CIDP ANIMA și CRAT Bălți. Tot aici tinerii vin pentru a fi participanți la diverse proiecte tematice locale și naționale, dar și pentru a dezvolta proiectele personale, a crește ca tineri lideri, a descoperi hotarele imposibilului și a contribui la dezvoltarea comunitară prin atitudine, activism, implicare și voluntariat. Aici tinerii pot să se relaxeze și pot să fie implicați la maxim, pot îmbina procesul de învățare experiențială cu distracția și socializarea, pot călători real și virtual prin construirea podurilor de încredere între generații, țări și viziuni!

Slogan: Cu noi viața e AltFel!

Fb: https://www.facebook.com/anticafeneabalti

Istorie:

…Acum 5 ani în urmă (2016), în vizita de studiu întreprinsă în orașul Ivano Franco din Ucraina, membră fondatoare al Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA s-a îndrăgostit într-un model de spațiu pentru tineri. În urma discuțiilor, întrebărilor și concretizărilor, Nonna, participanta la vizită și-a notat elementele esențiale de creare a unui asemenea spațiu, fără nici un gând că acest spațiu îi va schimba ulterior viața.

”Am nimerit într-o altă lume, colorată, nonformală și plină de adrenalină” spune Nonna. O cameră mare, cu multe perne colorate pe jos, cu măsuțe realizate handmade din paleți și foarte mici după mine pe atunci, toate într-o cameră semi întunecoasă cu pereții vopsiți intenționat în culoarea neagră și pe alocuri desenați cu linii colorate, cu niște simboluri abia clare pe ei, o mini scenă improvizată și desigur câte ceva din tehnică : boxe mari, un ecran imens, proiector, calculatoare. Pereții aveau și tablouri realizate de cineva din tineri. Am întrebat ce e cu acest loc și mi s-a spus că este un spațiu în care tinerii vin pentru socializare, pentru care plătesc pentru timpul în care se află aici. Spațiul care m-a uimit avea denumirea de ”Anticafenea”. Am rămas impresionată dar și nedumerită, pentru că m-am gândit deodată la tinerii din Moldova și mi-am zis că acest spațiu este o comoară de care tinerii din Bălți ar avea necesitate, doar că acesta ar trebui să fie gratuit.

La întoarcere în țară, am avut câteva nopți albe, insomnii și multe gânduri. Mă tot frământau ideile cum să lansez acest spațiu pentru tinerii din municipiul Bălți. Împreună cu un grup de tineri entuziaști, în aceeași toamnă am identificat surse pentru a aplica la o inițiativă locală cu care am atras primele 7000 lei. Din acești bani am procurat draperii, și material prim pentru a construi mese mici. Din sofca bunicii am adus țoluri de lână, colorate și am confecționat perne  din țol, material și granule -polistiren o toamnă întreagă la șezători. Împreună cu tinerii am confecționat inimi din polistiren, și diverse lucruri handmade care au servit drept decor pentru acest spațiu. Am stabilit în unison să lansăm acest spațiu magic în ziua de 24 februarie, simbolic de ziua îndrăgostiților și să o sărbătorim după ca o frumoasă tradiție în fiecare an. La lansarea spațiului au fost invitați tineri, reprezentanți mass-media, consilieri locali, profesori, părinți și asociații obștești, colegi din România care au venit să vadă rezultatul muncii noastre. Doar după jumătate de an de la inițierea ideii, spațiul Anticafenelei a fost gata pentru a primi primii oaspeți. Emoții au fost multe, colorate și de neuitat. Am tăiat și lentă roșie, cu tânărul care a fost liderul de grup și a depus suflet la crearea acestui loc. De atunci în spațiul Anticafenelei au fost organizate zeci de proiecte, sute de activități, și au fost mii de tineri. De atunci, Anticafeneaua ca ideie a devenit ”Primul spațiu de socializare și dezvoltare personală Anticafeneaua din Bălți”.

Anticafeneaua din Bălți – pentru că ne-am dorit să rămână în titlul numelui locul unde s-a născut și a evoluat pentru prima dată acest model de spațiu prietenos tinerilor.

Spațiu de socializare – pentru că ne-am dorit să promovăm jocurile de societate, care au devenit cartea de vizită al Anticafenelei. Acum la Anticafenea se poate găsi cea mai mare colecție de jocuri de societate, jocuri care pot fi luate și descoperite de către tineri absolut gratuit.

Spațiul de dezvoltare personală – pentru că ne-am dorit să fie un spațiu nu doar de relaxare, dar și de dezvoltare, implicare, activism, voluntariat și liderism pentru tineri.

 La moment Anticafeneaua este Centrul de tineret care găzduiește zilnic zeci de tineri și este primul model preluat de centrele de tineret și organizațiile din țară care lucrează în domeniul de tineret și replică această ideie ca răspuns la necesitățile și așteptările tinerilor de azi.”

Pentru a urmări evoluția creării și lansării, dezvoltării Anticafenelei puteți accesa:

http://tvbalti.md/2017/02/25/v-belcax-otkrylos-anti-kafe/

http://diez.md/2017/02/28/video-unde-s-tinerii-la-balti-s-deschis-o-anticafenea-locul-care-reuneste-cei-mai-activi-tineri-din-oras/

http://tvbalti.md/2017/01/24/anti-kafe-proekt-budushhego/

http://balti.md/ru/do-otkrytiya-anti-kafe-ostalsya-mesyats-podderzhi-ideyu/

http://balti.md/esti-tinar-sustine-ideea-proiectului-social-anticafenea/

https://guvern24.md/ru/projects/anticafenea-sau-spatiu-cultural-de-socializare-a-tinerilor/

http://www.timpul.md/articol/ezatoare-pentru-tineri-in-stil-modern–102322.html

http://www.moldova.org/anticafenea-la-balti-pentru-valorificarea-timpului-liber-apelul-grupului-de-initiativa/

http://moldova9.com/2017/02/28/anticafeneaua-locul-ideal-pentru-tinerii-din-balti-activitati-socializare-implicare/

http://www.moldova.org/anticafeneaua-actiune-lucrari-pentru-deschidere/

Back to top