Proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative” — a ajuns la final

Proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative” — a ajuns la final

În perioada septembrie 2020 — iunie 2021, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima a implementat în municipiul Bălți proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”.

Inițiativa a vizat abilitarea unui grup de 7 tineri Ambasadori  ECO, din municipiul Bălți  ca Educatorilor de la „egal la egal” în domeniul ecologiei și serviciilor publice locale de calitate. Aceștea au livrat 42 de sesiuni informative pentru cca 790 elevi din clasele a VIII-a – a XII-a din 7 instituții de învățământ partenere.

Proiectul a urmărit 2 obiective. Obiectivul de infrastructură a avut drept scop de a crește gradul de conștientizare a cetățenilor tineri din municipiul Bălți referitor la adoptarea unei atitudini eco și al activismului civic în privința managementului infrastructurii și serviciilor publice locale. Rezultatul inițiativei au fost reabilitarea infrastructurii din curtea Gimnaziului nr 14 Bălți prin instalarea a 8 corpuri de iluminat stradal pe bază de baterii solare.  La moment cca 400 elevi ai Gimnaziului și locuitorii cartierului beneficiază zilnic de curtea iluminată și condiții mai bune de trai.

În perioada inițiativei sau implicat 49 de elevi pentru a confecționa 7 machete a instituțiilor publice cu elemente eco.  Zeci de ateliere au întrunit tinerii pentru discutii si dezbateri tematice, construirea și acomodarea machetelor de la zero. La data de 23 mai 2021, în incinta Teatrului Național Vasile Alecsandri Bălți, a fost organizat evenimentul final a inițiativei „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice de calitate”. La activitate au participat  222 persoane – tineri, elevi, părinți, profesori, experți, reprezentanți ai societății civile, mass-media și autorități publice locale. La acest eveniment au fost prezentate și machetele realizate de echipele de tineri pe parcursul anului 2020-2021.

Evenimentul a avut două părți componente: partea de Expo și partea de Forum. La partea de Forum, au fost organizate 6 ateliere tematice, în care au avut loc jocuri de societate, atelier hand made, ore cu experții, quiz-uri tematice, vizionare de materiale educaționale și dezbateri. Toate ideile din cadrul atelierelor au fost prezentate pe scena teatrului, urmate de o Rezoluției.

La partea de Expo, au fost prezentate 7 machete ale instituțiilor publice din municipiu, cu elemente de management energetic și peste 160 de lucrări din material reutilizat realizate de elevii a 3 sate din Nord. La intrare la eveniment, participanții au făcut cunoștință cu partea expo, fiin sesnibilizati cu zeci de lucrări ale copiilor din 3 satele din nordul țării: Crișcăuți, Bălășești și Bocani. Toți participanții au fost certificați și premiați cu elemente eco.

Partea de Forum a luat sfârșit cu un mic concert și decernarea partenerilor și tinerilor implicați pe parcursul anului în implementarea proiectului.

În urma Proiectului am realizat că Eficiența Energetică reprezintă un pas spre un viitor mai ECO, iar societatea viitorului se va baza pe energie curată, pentru că prioritate devine a fi calitatea vieții.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Наверх